Wednesday, September 27, 2023
HomeSamsung 153V LCD-scherm repareren met Dim Show-probleem

Samsung 153V LCD-scherm repareren met Dim Show-probleem

Een van de typische problemen bij de Samsung 153v LCD-monitor was het dimmen van het scherm. Als u dichter bij het scherm komt en het scherm in een donkere omgeving begint te observeren, ziet u mogelijk het scherm, maar het was extreem zwak. Als u op de schakelaar op het voorpaneel drukt, zou het on-screen display (OSD) verschijnen en ook dit bewijs dat het primaire bord, het chauffeursbord en het LCD-paneel werken en dat het probleem in het inverterbord zit. De functie van de inverterkaart is het genereren van een airconditioninggolf uit gelijkspanning om de lampen aan te zetten die zich zowel aan de boven- als aan de onderkant van de LCD-monitor bevonden. Als het inverterbord problemen heeft, zou het de lampen zeker niet zo goed verlichten als wat u zou kunnen zien, alleen een donker scherm.

Ik kan me nog herinneren wanneer ik dergelijke problemen lange tijd geleden voor het eerst tegenkwam en als gevolg van een gebrek aan details kan ik het niet oplossen. Ik heb mijn reparatiewerk goede vrienden gebeld om naar de remedie te vragen, maar niemand kon me een oplossing bieden. Ook als u op internet zoekt naar “Samsung Reparatie Amersfoort dim scherm reparatiewerk”, zou u het niet ontdekken. Daarom moet ik mijn eigen studie doen om de reactie te vinden en ik ben nog nooit gestopt. Winston Churchill beweerde ooit: “Nooit, nooit, nooit stoppen”. Ik geef de optie alleen vrij aan mijn trouwe deelnemers of abonnees, bedankt voor jullie steun.

Laten we nu beginnen! Zodra het deksel en ook het binnenste lichtgewicht aluminium deksel werden geopend, zag ik 2 uitpuilende filtercondensatoren aan de andere kant van de knopvoeding. De waarde was 470 en 1000 microfarad 25 volt. Ik zag vier nog meer elektrolytische condensatoren op het inverterbord die de schaduw veranderden en de prijs was 47 mini farad 25 volt. Toen ik met mijn ESR-meter door het hele bord bladerde, vond ik nog een condensator defect (220 uf 25 volt) die zich in de buurt van de zekering bevond (3amp). Aangezien deze condensator zich op dezelfde lijn met de zekering bevond, nam ik aan dat de zekering ook zou kunnen bezwijken. Echt voldoende, het inspecteren van de zekering met een ohmmeter onthulde dat het een open circuit heeft.

Momenteel is het echte probleem dat veel elektronische reparateurs tegenkomen die met deze versie omgaan, dat na het vervangen van alle componenten op het LCD-scherm het nog steeds niet zou werken – het is nog steeds donker! Eerst moet je jezelf afvragen waarom de zekering is gesprongen? Kan het worden geactiveerd door de defecte condensatoren of iets kortgesloten langs de zekeringlijn? Het dichtstbijzijnde circuit bij de zekering was het startcircuit dat een paar NPN- en PNP-elektronische transistors bevatte (4k7 +4 k7-weerstand ingebouwd in de transistor). Enkele andere LCD-controles maakten gebruik van de combinatie van C945 en ook A733 in het begincircuit. Overigens was het Samsung Reparatie Utrecht 153V startcircuittransistors de A6J (elektronische PNP-transistor) en de A8J (digitale NPN-transistor) zoals weergegeven op de foto.

Vaak zijn alleen deze transistors defect (kortgesloten) waardoor de zekering is doorgeslagen, maar in bovenstaand geval worden beide elektronische transistors in orde onderzocht. Omdat beide transistoren functioneerden, moest de concentratie nu liggen in de vier ic’s die de hoogspanningstransformatoren aanstuurden, aangezien de 12 volt spanning aan elk van deze ic’s leverde. Deze 4 ic’s hebben veel componentnummers en een van de meest gebruikelijke die de fabrikant gebruikte was 4532m. Sommige kaarten gebruikten zowel het AD4E10- als het BBD3N13-componentnummer. Momenteel is het nogal moeilijk om de datasheet of technologische specificatie voor dit nummer ook via internet te verkrijgen.

Weet jij wat er in deze IC’s zit? Het is in feite een paar P-kanaal en ook een N-kanaal mosfet die er rechtstreeks in is ingebouwd. En weet je dat het kan worden getest met een meter? Ja, als u de Peak Atlas Part Analyzer gebruikt, zou dit de uitkomst voor u activeren. Uit het resultaat wat je krijgt zijn N-kanaal FET gelegen op pin 1 (bron), pin 2 (poort), pin 7 & 8 (afvoerpijp en beide pinnen zijn intern met elkaar verbonden). Als het gaat om P-netwerk FET, pin 3 (source), pin 4 (gate) en pin 5 & 6 (drain en beide pinnen zijn intern verbonden). Uit het bovenstaande onderzoek heb ik vastgesteld dat 2 van deze ic’s daadwerkelijk zijn kortgesloten. Door deze twee kortgesloten IC’s te vervangen door de condensatoren en de zekering kwam het LCD-scherm weer tot leven!

Related Post

Latest Post